"Mindent tudni akarok"

Hogyan beszéljünk róla?

Hogyan beszéljünk róla? Még véget sem ért a világjárvány, s már itt a nyakunkon az újabb megrázó, a nyugodt életünket feldúló esemény, a háború. A naponta ránk áradó híradások félelmet keltenek, bizonytalanságot ültetnek el a felnőttekben. A gyerekek pedig érzékeny antennáikkal átvesznek mindent szüleik érzelmeiből, hallanak, látnak rémisztő tartalmakat. Próbálják feldolgozni, kijátsszák, kirajzolják magukból, kérdeznek, ..... vagy éppen csak csendben szorongnak. Felnőttként nagy a felelősségünk most, meg kell óvjuk a gyerekeket a szorongástól vagy ha már megjelent, segíteni nekik feloldani szorongásaikat. Ehhez ad a következő blogban tanácsokat óvodapszichológusunk.

Tájékoztató a tankötelezettségről

Tájékoztató a tankötelezettségről A hatályos jogszabályok szerint a gyermek abban az évben, melynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, tankötelessé válik. A szülő kérelmére azonban további egy év óvodai nevelésben vehet részt a felmentést engedélyező szerv (Oktatási Hivatal) döntése alapján. Cikkünkben az eljárással kapcsolatos legfontosabb kérdésekre adunk válaszokat.

Környezettudatos nevelés a Százszorszép Óvodában

Környezettudatos nevelés a Százszorszép Óvodában Óvodánk pedagógiai programjának fontos eleme a környezettudatos szemléletformálás, mely óvodáskorban tapasztalatokat gyűjtve, cselekvéseken keresztül, játékos tevékenységekbe ágyazva gazdagíthatja a gyermekeket.

Ünnepek, jeles napok a Százszorszép Óvodában

Ünnepek, jeles napok a Százszorszép Óvodában Az ünnep időről időre visszatérő sajátos keretek között lezajló esemény amely kitűnik az óvoda mindennapi életéből, hangulatával, misztikumával, a készülődés örömével. Az ünnepek perspektívát adnak, megerősítik a hagyományokat, a közös élmény erejével fokozzák a gyermekek közösséghez tartozását.

Amit igazás megtanulhattunk

Amit igazás megtanulhattunk Lassan minden visszaáll a régi kerékvágásba. Nyitnak az óvodák, bölcsődék, iskolák, indulnak a nyári táborok. Túl vagyunk azokon a nehéz heteken, amikor sokan szülőként, munka és háztartás mellett voltak gyerekeik tanítói, óvodapedagógusai, kisgyermeknevelői. Valahogy ebben az időszakban úgy éreztük, egy csónakban evezünk. Mintha jobban megnyíltunk volna egymás felé, mintha jobban értettük volna egymást.

Óvodás lesz a gyermekem!

Óvodás lesz a gyermekem! Minden család életében nagy változás a gyermek óvodába kerülése, nagy izgalom a megfelelő óvoda kiválasztása, kérdésekkel teli várakozás ez az időszak. Az óvodaérettségről szóló cikkünkkel segítséget szeretnénk nyújtani a szülőknek a felkészülésben, a gyerekek felkészítésében, hogy a várakozás örömteli legyen!

A mese mindig segít

A mese mindig segít A mese a mesemondónak és a mesehallgatónak is bensőséges, érzelmekben bővelkedő élmény. A kényszerű szobafogság idején a mesemondás nagyszerű lehetőség arra, hogy gyermekünkkel meghitt, vigaszt nyújtó, megnyugtató és nem utolsó sorban rengeteg fejlesztési lehetőséget magában foglaló tartalmas időt töltsünk.

A gyermekek egyéni képességfejlesztése a csoportban  és a csoporton kívül

A gyermekek egyéni képességfejlesztése a csoportban és a csoporton kívül A Pedagógiai Programunkban megfogalmazott célunk, hogy a gyermekek iskolai tanulást meghatározó pszichikus funkcióit (részképességeit) az óvodáskor végére az iskolakezdéshez szükséges optimális szintre emeljük. Ennek érdekében az egyéni képességfejlesztést összehangolt mérési-értékelési –fejlesztési rendszerben végezzük.

A Százszorszép Óvoda mérési-értékelési rendszere

A Százszorszép Óvoda mérési-értékelési rendszere

Iskolaérettség

Iskolaérettség 2020. január 1-én életbe lépett a köznevelési törvény iskolakezdéssel kapcsolatos módosítása. A törvény a szülők kezébe adta a döntést, hogy tanköteles korú gyermekük elkezdje-e az iskolát, vagy az Oktatási Hivatalnál kérelmezzék, hogy még egy évig óvodai nevelésben részesüljön.