Tájékoztató a tankötelezettségről

MI A TANKÖTELESSÉG?

A gyermek abban az évben, melynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, tankötelessé válik.

A 2022.08.31. napjáig a hatodik életévüket betöltő gyermekek 2015.09.01.-2016.08.31. között születtek. Ők 2022-ben tankötelessé válnak.

 

MIKOR KEZDŐDIK?

A tankötelezettség teljesítése a tanév első tanítási napján kezdődik. (szeptember 1.)

 

MI A FELTÉTELE?

A tankötelezettség megkezdésének a feltétele, hogy a gyermek értelmi, lelki, szociális és testi fejlettségének állapota elérje az iskolába lépéshez szükséges szintet. (iskolaérettség)

 

A TANKÖTELEZETTSÉG MEGKEZDÉSÉT LEHET-E HALASZTANI?

A tanköteles korú gyermek csak a következő évben válik tankötelezetté, ha további egy év óvodai nevelésben vesz részt a szülő kérelmére a felmentést engedélyező szerv (Oktatási Hivatal) döntése alapján, vagy ha a szakértői bizottság a szülői kérelem benyújtására nyitva álló határidő előtt a gyermek további egy évig óvodai nevelésben való részvételét javasolja. (SNI vagy BTMN esetében)

Szülői kérelem hiányban a gyermek tankötelezettsége megkezdésének halasztását a gyámhatóság is kezdeményezheti.

A szülő, a gyámhatóság a kérelmét legkésőbb 2022. január 18-ig nyújthatja be.

Ha a gyermek az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget korábban eléri, az Oktatási Hivatal a szülő kérésére engedélyezheti, hogy a gyermek hatéves kora előtt megkezdje tankötelezettségének teljesítését.

A tankötelezettség megkezdésének halasztását kizárólag egy alkalommal egy nevelési évre lehet kérelmezni. Legkésőbb a gyermek 7. évének augusztus 31-ig történő betöltése után kezdődő tanévben a gyermek meg kell kezdje tankötelezettsége teljesítését.

 

MEDDIG LEHET A KÉRELMEKET BENYÚJTANI?

  1. január 18-ig.

 

BENYÚJTHATÓ-E A KÉRELEM HATÁRIDŐ UTÁN?

A határidő jogvesztő, azaz január 18. után semmilyen módon nem nyújtható be kérelem.

 

AZ OKTATÁSI HIVATAL DÖNTÉSE VISSZAVONHATÓ-E?

A Hivatal a döntését a szülővel határozat formájában közli, a határozat kötelező érvényű. Amennyiben a Hivatal helyt ad a kérelemnek, a gyermek egy tanévvel később válik tankötelessé. Ez azt jelenti, hogy még egy nevelési évig kötelező módon óvodai ellátásban fog részesülni. A szülő nem hagyhatja figyelmen kívül a Hivatal határozatát, és azzal ellentétes módon nem dönthet úgy, hogy mégis iskolába íratja gyermekét.

 

 

MILYEN INDOKOK ALAPJÁN NYÚJTHATJA BE A SZÜLŐ A KÉRELMET? A kérelemhez minden olyan dokumentum csatolható, mely a kérelemben foglaltakat alátámasztja, igazolja. (pedagógia szakszolgálat szakértői véleménye, pedagógiai szakvélemény, szakorvosi igazolás stb.)

 

NYÚJT-E AZ ÓVODA SEGÍTSÉGET ANNAK ELDÖNTÉSÉHEZ, HOGY BENYÚJTSA-E A SZÜLŐ A KÉRELMET?

Természetesen, igen. Online fogadó óra keretében a szülő kezdeményezésére a gyermekkel foglalkozó pedagógusok a gyermek fejlettségéről részletes tájékoztatást adnak december 1.-15. és január 3.-14. között. Fejlesztő pedagógus, logopédus, pszichológus csak abban az esetben, ha a gyermek jár hozzá csoporton kívüli fejlesztésre.

 

AD-E AZ ÓVODA SZAKVÉLEMÉNYT A SZÜLŐI KÉRELMEKHEZ?

Az óvoda kizárólag a szülő kérésére állít ki pedagógiai véleményt.

 

KITŐL KÉRHET A SZÜLŐ ÓVODAI SZAKVÉLEMÉNYT?

Elsősorban a gyermek óvodapedagógusától. Ezen kívül, ha csoporton kívüli fejlesztésre jár a gyermek, attól a szakembertől, aki a fejlesztést végzi: fejlesztő pedagógus, logopédus, pszichológus. Annak a gyermeknek, aki csoporton kívüli fejlesztésben nem részesül, csak az óvodapedagógusok állíthatnak ki pedagógiai szakvéleményt.

 

MIT VIZSGÁL AZ OKTATÁSI HIVATAL?

Az eljárás során azt vizsgálja, hogy a gyermek értelmi, lelki, szociális és testi fejlettségének állapota eléri-e az iskolába lépéshez szükséges szintet. Ha a szülő nem mellékel kérelméhez igazoló dokumentumot, vagy azokból nem lehet minden kétséget kizáróan megállapítani a gyermek fejlettségi szintjét, az Oktatási Hivatal pedagógiai szakértői bizottság kirendeléséről gondoskodik.

 

HOGYAN FOLYIK AZ ELJÁRÁS?

Amennyiben a kérelem és a kérelemhez csatolt dokumentumok alapján a tényállás tisztázott, a Hivatal a kérelem beérkezését követően 8 napos határidővel (postai kapcsolattartás esetén postai úton, ügyfélkapus kapcsolattartás esetén a kérelmező ügyfélkapus tárhelyére elektronikus úton) megküldi a döntést.

Amennyiben szakértő kirendelésére, egyéb dokumentumok, adatok beszerzésére van szükség a döntés meghozatalához, a Hivatal a kérelem beérkezését követően 50 napon belül küldi meg a döntését.

 

HOGYAN LEHET BENYÚJTANI A KÉRELMET?

  1. Elektronikusan az ügyfélkapun keresztül. Az ügyfélkapu segítségével beküldött kérelmek esetében az Oktatási Hivatal az eljárásban meghozott döntéseket kizárólag a kérelmező ügyfélkapus tárhelyére küldi meg, amelyet javasolt tartós tárhelyre elmenteni, ellenkező esetben csak 30 napig érhető el.

 

  1. Postai úton, a következő címre küldve: Oktatási Hivatal Budapest 1982.

A postai úton feladott kérelmet javasolt ajánlott könyvelt postai küldeményként feladni annak érdekében, hogy a levél útját a feladó a Magyar Posta nyomkövető szolgáltatásán keresztül nyomon tudja követni.

Postai kapcsolattatás esetén az Oktatási Hivatal az eljárásban meghozott döntéseket kizárólag postai úton küldi meg a kérelemben megadott postacímre (ami lehet tartózkodási hely is.)

E-mailben benyújtott kérelmeket a Hivatal nem fogadja be, e-mailben küldött dokumentumok alapján a tankötelezettség halasztására irányuló eljárás nem indul meg.

 

HOL ÉS MIKOR ÉRHETŐ EL A KÉRELEM ŰRLAP? Az űrlap és a kitöltési útmutató 2021. december végétől itt lesz elérhető:

https://ohtan.oh.gov.hu

 

HOGYAN TÖLTHETŐ KI A KÉRELEM?

  1. Ügyfélkapus azonosítást követően, elektronikus űrlap használatával: a kitöltött elektronikus űrlapot véglegesítés után az Oktatási Hivatal elektronikus felületén kell beküldeni. Az ügyfélkapus azonosítással használható elektronikus űrlap kitöltése és beküldése előtt olvassa el a kitöltési útmutatót! Az űrlap kitöltése önmagában nem elegendő, a véglegesítés után be is kell küldeni a „Kérelem beküldése” gombra kattintva!
  2. Papírlapon: az elektronikusan kitöltött kinyomtatott és kézzel aláírt űrlapot postai úton meg kell küldeni az Oktatási Hivatalnak.
  3. Papíron szabadon megfogalmazva postai úton beküldve. Ebben az esetben feltétlenül szükséges az alábbi adatokat feltüntetni:
  • a gyermek azonosító adatai: név, születési hely, idő, anyja születési neve, oktatási azonosító, lakcím, tartózkodási hely
  • a kérelmező adatai: név, levelezési cím, e-mail cím, telefonszám
  • a gyermek jelenlegi intézménye: óvoda neve, OM azonosítója, címe:

Óbudai Százszorszép Óvoda; 034274; 1032 Budapest, Reménység utca 6. (ezeket az adatokat kell megadni a Színes Gyerekkertbe járó gyermekek esetében is)

  • indoklás: a gyermek milyen egyéni adottsága, sajátos helyzete indokolja, hogy egy évvel később kezdje meg tankötelezettsége teljesítését.
  • a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozata arról, hogy a kérelmet a szülői felügyeletet gyakorló másik szülő egyetértésével nyújtja be vagy nem szerezhető meg a másik szülő aláírása, vagy nyilatkozat arról, hogy a szülői felügyeleti jogot csak a kérelmező gyakorolja.
  • A kérelmező beleegyező nyilatkozata arról, hogy amennyiben a kérelem elbírálásához szakértői bizottság kirendelése szükséges, az Oktatási Hivatal a kérelmező és a gyermek adatait a szakértői bizottság számára továbbítja, továbbá hogy amennyiben a kirendelt szakértői bizottság vizsgálata alapján a pedagógiai szakszolgálatok működéséről szóló 15/2013.(II.26.) EMMI rendelet szerinti szakértői vélemény kibocsátása, vagy további vizsgákat is szükséges, a szakértői bizottság a rendelet 17.§(7) bekezdése szerint jár el.
  • dátum, aláírás

KÉRVÉNYEZHETŐ-E A TANKÖTELEZETTSÉG KORÁBBI MEGKEZDÉSE? Igen, feltéve, ha a gyermek az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget eléri. Ebben az esetben is az Oktatási Hivatalhoz kell a szülőnek a kérelmet benyújtani 2022.január 18-ig.

 

MILYEN ESETBEN NEM KELL KÉRELMET BENYÚJTANI?

Nincs szükség a kérelem benyújtására, ha az illetékes pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága a sajátos nevelési igény (SNI), illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség (BTMN) megállapításával összefüggésben, a kérelem benyújtására nyitva álló határidő lejárta előtt (2022.január 18.) kiállított szakvéleménye tartalmazza azt a javaslatot, hogy a gyermek részesüljön további egy évig óvodai nevelésben. Ez csak az SNI vagy BTMN gyermekek esetében releváns! A Szakértői Bizottság szakértői véleménye kötelező érvényű, a szülő ezt nem hagyhatja figyelmen kívül és nem dönthet úgy, hogy mégis iskolába íratja gyermekét.

 

MIT KELL TENNI A JAVASLATOT TARTALMAZÓ SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY ILLETVE AZ OKTATÁSI HIVATALI HATÁROZAT BIRTOKÁBAN?

A szakértői véleményt az óvodában minél előbb bemutatni, mely alapján az óvoda a köznevelési információs rendszerben (KIR) rögzíti a tankötelezettség egy évvel való elhalasztását. Ebben az esetben nincs szükség a tankötelezettségi halasztási kérelem benyújtására.

Kérjük az Oktatási Hivatali határozatot is minél előbb bemutatni az óvodában! Ebben az esetben az Oktatási Hivatal rögzíti az óvodában maradás tényét a KIR rendszerben, de az intézménynek fontos információ a határozat tartalma.

 

 

 

 

 

AZ OKTATÁSI HIVATAL TÁJÉKOZTATÓJA:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/tankotelezettseg/tankotelezettseg_halasztasa

https://www.oktatas.hu/kozneveles/tankotelezettseg/hat_eves_kornal_korabban

 

 

 

 

JOGSZABÁLYOK:

2011.ÉVI CXC törvény a nemzeti köznevelésről

229/2012 (VIII.28.) Korm.rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról

20/2012 (VIII.31.) EMJMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről

15/2013. (II.26.) EMMI rendelet a pedagógiai szakszolgálati intézmények működéséről

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Adó 1%

Kérjük, ha tehetik, személyi jövedelemadójuk 1%-ával támogassák alapítványainkat.

Százszorszép Alapítvány

Adószám: 18056927-1-41

Színes Gyermekvilág Alapítvány

Adószám: 18211944-1-41