Hogyan beszéljünk róla?

Kedves Szülők,

ezen a héten a szomszédos országban háború tört ki, amely felnőttként is szorongást, félelmet vált ki belőlünk. A háború híre azonban – a mádián keresztül, óvodában, utcán – a gyermekekhez is elér, ezért fontos, hogy támaszként tudjunk szolgálni számukra ebben a bizonytalansággal teli helyzetben. Az alábbiakban néhány ötletet fogalmazunk meg a háborúról való kommunikáció megkönnyítéséhez.

  • Teremtsük meg az érzelmi biztonságot nyújtó helyszínt és biztonságot, hogy a gyermek feltehesse az őt foglalkoztató kérdéseket – lehet hosszabb most az esti összebújás, a délutáni séta.
  • Ne tabusítsunk – de ne is terheljük túl a gyermeket. Ha lehetséges, ne találkozzon direkt képsorokkal a híradóban, ne hallgassunk háborúról szóló híreket az ő jelenlétében.
  • Ha kérdez, válaszoljunk az ő szintjén : elmondhatjuk nekik, hogy a szomszéd országban katonák és tankok harcolnak. Ebben az életkorban a gyermekek a hiányzó információkat képzeletükkel pótolják – fontos tisztázni ezeket a fantáziákat.
  • Szülőként sem kell tabusítani az érzéseinket, nem baj, ha a gyermek látja, hogy félünk. Ilyenkor beszéljünk az érzéseinkről, ezzel bátorítva őket arra, hogy ők is kifejezhetik az érzéseket.
  • A szorongás csillapítására az egyik módszer, ha nem érezzük tehetetlennek magunkat: apró lépéseket mi is tudunk tenni, csatlakozhatunk valamelyik adománygyűjtő akcióhoz.
  • Ha úgy érezzük, hogy a félelem felülemelkedik gyermekünkön vagy rajtunk, kérjük szakember segítségét.

A világjárvány és a közelben dúló háború mindannyiunk számára megterhelő időszak. A legtöbbet most az odaajándékozott idővel, türelemmel, odafigyeléssel tudunk gyermekeink számára segíteni.

További hasznos anyagok:

- Féleleműző, bátorító mesék:

https://mese.mesepedagogia.hu/2020/03/23/batorito-felelelemuzo-nepmesek/?fbclid=IwAR1JfKbyr97EClWt6_VStzuZ3sTUdLcfExeHBH5RFvais2psU56howPtlNQ

- Bojti Andrea gyermekpszichológus: Hogyan beszéljek a háborúról a gyermekemmel

https://www.youtube.com/watch?v=NrXHN6GyR7M

- angol nyelvű irodalom:

Talking with Children About Difficult Subjects, NYU Child Study Center: https://www.nvpsychology.org/assets/docs/talking-with-children-difficult-subjects.pdf

 

Valcsák Lilla

            óvodapszichológus

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Adó 1%

Kérjük, ha tehetik, személyi jövedelemadójuk 1%-ával támogassák alapítványainkat.

Százszorszép Alapítvány

Adószám: 18056927-1-41

Színes Gyermekvilág Alapítvány

Adószám: 18211944-1-41